5 Aralık 2013 Perşembe

Ronda, Ispanya, 2013 Kasım



1-2 yıl önce Mehmet Yaşin’in Hurriyet Seyahat ekinde yazısını okuyup fotoğraflarını görerek etkilendiğim Ronda’ya gelmek üzere okyanus kıyısındaki Sanlucar de Barrameda’dan yola çıktık. Hem tren hem otobüs şansı var Ronda’ya gelmek için, biz araba kiralamıştık ve arabamızla merkezdeki parka glip, şehir turumuza başladık. 


Deniz seviyesinden 750 metre yükseklikteki Ronda yolları, virajlı olduğundan araba ile ulaşmamız 2 saati buldu.
Ispanya, Endülüs bölgesi uzun yıllar Müslümanlarım egemenliği altındaydı ve bu etki 1492 den sonra son Müslüman bölgesi ele geçirilerek bitti. Bu tarihten sonra bölgede yaşayan Müslümanlar ya göçe yada Hristiyanlığa zorlandı. Ronda bu yıllarda Müslümanların bir nevi sığınağı oldu. 1566 yılında Ronda’daki Müslümanların isyanını bastırmak üzere gönderilen İspanyol ordusu bozguna uğratılınca 2. Philip katliam yapmak üzere ordusunu buraya yönlendirdi.
19 yy.ın başında Napolyon’un işgali ve Yarımada savaşı ile birlikte Ronda’nın nüfusu 3 yılda, 15binden 5bin e indi ve günümüzdeki 35binlik nüfusa ulaşması yıllarını aldı.
Arabımızı Plaza de Socorro’ya parkettikten sonra boğa güreşi alanı ve vadi manzarasını fotoğraflayıp, her İspanyol şehrinde olan Plaza de Espana dan geçip adı Puente Nuevo (yeni köprü) olan ama yapımı 1784 de tamamlanan köprüye geldik.
Kanyon üzerindeki bu köprü muhteşemdi.
Buradan Arminan caddesi üzerindeki çeşitli müzeleri geçip Ayuntamiento (belediye binasına) geldik.
Aynı meydandaki katedralden geçerek arka sokaklarda bir lokanta bulup meze tabağı (çeşitli tapaslar) – deniz mahsullü paella yiyip, park yerine gelmeden hemen önce bir cafede tatlı yiyip kahve molası verdik.












Şu fotoğraftaki tüm şeylere 11,70€ vermenin sevinci ile bir sonraki durağımız olan Granada’ya doğru yola çıktık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder